Saturday, June 12, 2010

Steamed Buttercream

Steamed buttercream adalah salah satu teknik yang terbaru dalam menghias kek. Ia cepat, mudah, teksturnya halus dan berkilat. Sesuai digunakan untuk semua jenis kek ,contohnya cupcakes, kek hari jadi dan kek hantaran atau perkahwinan. Bagi yang baru berjinak-jinak untuk belajar menghias kek, teknik ini adalah amat sesuai dan mudah.

Kelas Steamed Buttercream


Jenis-jenis kek yang akan diajar :
1) Kek Suji
2) Kek Span
3) Cupcake


Teknik menghias:
1) Membuat bunga ros menggunakan buttercream
2) Membuat teknik anyaman
3) Cara menyalut kek menggunakan steamed buttercream 
4) Teknik menghias cupcake

*Kelas ini akan dikendalikan dari 9 pagi hingga 5 petang di Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh.




BELAJAR SAMPAI PANDAI
-Beginners-

Bagi yang baru dalam bidang menghias kek, anda boleh mengikuti kelas asas dalam membuat kek, ising, dan teknik menghias.

Jenis-jenis kek yang akan diajar: -
1) Kek span
2) Kek mentega
3) Kek coklat

*Kek akan dihias menggunakan buttercream ising. 

Teknik-teknik asas yang akan diajar adalah seperti :-

1-Menyapu ising pada seluruh kek
2-Teknik piping
3-Teknik garisan
4-Teknik membuat shell
5-Teknik Cornelli
6-Teknik free-hand

*Kelas akan dikendalikan dari 9am-5pm di Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh, Selangor.

No comments:

Post a Comment