Other Food Recipes


                                    LEMPENG GHEE KELAPA MUDA

       Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum - ayak
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar marjerin
40 gm gula kastor
2 biji telur
1 cawan air kelapa
1 biji kelapa parut muda ( di sangai sehingga berbau harum)
Garam secukup rasa

Cara membuat:

 1.     Gaul ramas tepung  dengan ghee dan marjerin sehingga seperti serbuk roti.
 2.     Masukkan gula, garam, telur, air kelapa dan kelapa parut.
 3.    Uli sehingga membentuk doh.
 4.    Rehatkan  ½ jam, kemudian bentukkan bebola sebesar bola golf.
 5.    Canai dan goreng dengan menggunakan  minyak sapi.                                                  


HATI GORENG KERISIK

Bahan-bahan:
700 gm hati ayam ( di potong kecil )
½ inci kunyit hidup      ]
2 ulas bawang putih    } ditumbuk bersama
1 inci halia                  }
Garam secukup rasa    ]
5 batang kacang panjang ( di potong serong )
2 biji cilli merah – dihiris memanjang
1 labu bawang besar ( di potong kasar )
30 gm kerisik

Cara membuatnya:  

1.     Lumur hati ayam dengan garam  kunyit.
2.    Masak hingga empuk dengan meletakkan sedikit air.
3.    Masukkan minyak ke dalam kuali. Goreng hati sehingga perang.
4.    Masukkan kerisik, bawang besar, cilli dan kacang panjang.
5.    Kacau rata dan boleh dihidangkan.




AYAM PANGGANG JINTAN BERMADU

½ ekor ayam – dipotong 2
1 camca besar jintan manis –tumbuk kasar
1camca  besar jintan putih – tumbuk kasar
5 biji bawang merah        ]
4 ulas bawang putih         } dikisar halus
1 inci halia                       ]
4 camca besar madu
Garam secukup rasa
Sedikit marjerin

Cara membuatnya:

1.     Semua bahan di gaul dengan ayam sehingga rata.
2.    Perap ayam didalam peti sejuk selama 1 jam atau semalaman.
3.    Letakkan sedikit marjerin ke atas setiap ketulan ayam.
4.    Kemudian  dibakar didalam oven sehingga garing dan warna keemasan.

 *Ia boleh dihidangkan dengan nasi mentega.





TERUNG GORENG CILI

500gm terung – belah dua & goreng
10 biji cili merah                       ]
6 ulas bawang merah                 } dikisar
3 ulas bawang putih                   ]
1 camca besar udang kering – ditumbuk kasar
Sedikit belacan
1/3 cawan minyak masak
Sedikit gula
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1.      Tumis bahan kisar, sehingga garing.
2.    Masukkan udang kering, belacan dan perasa.
3.    Masukkan sedikit air dan masak sehingga pekat.
4.    Tuang sambal cili ke atas terung yang telah digoreng.



APPLE CRUMBLE
         
          Bahan-bahannya:
250 gm tepung naik sendiri -diayak
175 gm mentega
165 gm gula kastor
50 gm serbuk badam
1 biji telur
Gula icing – dusting

Inti:
2 biji epal hijau – dikupas dan dadu kasar
100 gm gula pasir
½ camca teh serbuk kulit kayu manis
½  cawan air
½ cawan bancuhan tepung jagung
(2 camca besar tepung jagung)
50 gm kismis


Cara:-
1.     Mentega digaul ramas dengan tepung sehingga  seperti serbuk roti.
2.    Masukkan serbuk badam dan telor, Gaul rata dan rehatkan ½ jam.
3.    Gaul epal dengan jus lemon.
4.    Masukkan semua bahan  ke dalam periuk kecuali air bancuhan tepung jagung.
5.    Masak dengan api perlahan sehingga epal layu sedikit.
6.    Tuangkan ia ke dalam mangkuk  atau acuan yang sesuai.
7.    Tabur adunan crumble menutupi permukaan inti itu.
8.    Bakar 180ºC selama 30 minit dan boleh dihidang panas atau sejuk.

* Sesuai dihidangkan dengan ais krim vanilla.




POPIA SAYURAN

1 paket kulit popia
Tepung gandum - di bancuh dengan sedikit air (pekat)
Inti:-
3 ulas bawang putih   } cincang
7 ulas bawang merah }
150 gm udang basah – cincang
20 gm udang kering – tumbuk
2 biji telur ayam
1 mangkuk taugeh
3 batang karot (sagat)
½ biji sengkuang (sagat)
Garam secukup rasa


Cara membuat intinya:

1.     Tumis bawang putih sehingga kuning.
2.    Masukkan bawang merah, goreng sebentar.
3.    Masukkan udang kering dan udang basah, kacau rata.
4.    Ketepikan bahan ini ditepi kuali, masukkan telor dan kacau menjadi telor hancur.
5.    Masukkan karot, sengkuang dan taugeh. Kacau rata.
6.     Angkat dan sejatkan inti ini.
7.    Potong kulit popia kepada dua bahagian, letakkan inti dibahagian tengah, sapu bancuhan tepung sebagai gam, lalu digulung dengan kemas.
8.    Kemudian ia di goreng didalam minyak panas sehingga kuning keemasan.
9.    Ia boleh dihidangkan dengan cili sos.



AYAM RENDANG CILI PADI THAI

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam –potong kecil
1 biji kelapa –ambil santan pekat
8 biji cili padi
4 biji cili besar
1 inci halia
½ inci lengkuas
1 /2 inci kunyit hidup
5 batang serai
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1-2 keping asam keping
Sedikit gula/ garam
5 helai daun limau purut – hiris halus
½ cawan minyak masak


Cara membuatnya:

1.     Satukan ke semua bahan- kisar halus.
2.    Tumis bahan kisar sehingga ranting dan wangi.
3.    Masukkan ayam dan sedikit air.
4.    Apabila ayam setengah masak, masukkan garam, gula, asam keping dan santan.
5.    Setelah kuahnya pekat, masukkan daun limau purut.
6.    Kacau rata dan boleh dihidangkan dengan nasi putih atau pulut.